Hoe herken je neppe Pokémon Kaarten?
Customer Avatar
Youri van Kerkhoven
Gepubliceerd op 3 april 2022
De interesse in het kopen van Pokémon kaarten is groter dan ooit, maar helaas zijn er ook neppe kaarten te vinden op de markt. Nu er steeds meer verkopers op de markt komen zijn er ook steeds meer oplichters aan het werk om gebruik te maken van deze trend en even snel wat 'bij te verdienen'.
Image Content
De grootste neppe aankoop
Het grootste voorbeeld van een neppe aankoop is toch wel die van Logan Paul, een YouTuber die samen met een groep investeerders een 'First Edition Base Set Booster Box Case' kocht. Deze werd te koop aangeboden voor maarliefst $3,500,000. 

Nadat Logan Paul zijn aankoop bekendmaakte, waren er al snel twijfels over de authenticiteit van de Pokémon-doos. Dat terwijl Paul naar eigen zeggen er goed onderzoek naar had gedaan en de doos was gekeurd door een bedrijf genaamd de Baseball Card Exchange. Dat is een bedrijf die vaak de authenticiteit van baseball-kaarten verifieert. Zij hebben ook aandachtig gekeken naar de doos die door Paul is gekocht en kwamen tot de conclusie dat de doos echt moest zijn.

Er wordt gewezen op het feit dat de tape van de doos nooit verwijderd is en alles inderdaad perfect geseald lijkt te zijn. Toch besluit Paul om uiteindelijk de doos te openen met daarin de inhoud. En op het moment dat de tape er afgaat, stort zijn droom in elkaar. Het wordt al snel duidelijk dat de dozen met pakjes niet is wat het moet zijn. En als hij dan zo’n doos openmaakt, blijken er G.I. Joe kaarten in te zitten.
Image Content
Image Content
"Ik ben een erg positief persoon, bro, en ik probeer altijd het beste van een situatie te zien. En dat probeer ik nu ook, maar het is even moeilijk."
Logan Paul
Stap 1:
Snel een kaart identificeren
Kijk naar de kaart en vraag jezelf een aantal dingen af. Ziet iets er anders uit dan normaal? Kijk naar kleine foutjes die mogelijk op de kaart te vinden zijn. Hieronder een aantal dingen waar je op moet letten:

◈ Bestaat deze kaart/Pokémon?
◈ Heeft de kaart alle accenten op de 'e' van Pokémon? (é) 
◈ Zitten er geen grammaticale spellingsfouten in de kaart, missen er geen letters of leestekens? 
◈ Staat het jaartal van uitgifte op de kaart? 
◈ Heeft de kaart alle energy symbolen op de goede plek op de kaart? 
◈ Heeft de Pokémon een normaal aantal HP? 

Als het antwoord op één van deze vragen 'nee' is, dan heb je te maken met een neppe kaart. Dit waren de makkelijkste manieren om een neppe kaart te herkennen, laten we nu gaan kijken naar andere karakteristieke voorbeelden van neppe kaarten.
Stap 2:
Ik zie geen overduidelijke neppe karakteristieken.
Neppe kaarten zijn niet allemaal overduidelijk nep, een goede neppe kaart kan zelfs heel moeilijk te onderscheiden zijn van een echte kaart. Daarom ga ik nu iets dieper in op de karakteristieken van een neppe kaart. 

Kijk allereerst of de kaart echt bestaat op de officiële website van Pokémon zelf. Let wel op dat deze database niet alle speciale kaarten online heeft staan, soms moet je even een extra Google zoekopdracht doen.
Stap 3:
Waar moet ik op letten?
Als je kaart door alle tests is gekomen is het nu tijd om in te zoomen op de kaart. De makkelijkste manier is nu om de kaart te vergelijken met dezelfde kaart waarvan je zeker bent dat die 100% echt is. Kijk naar de kaarten en vergelijk de verschillen die meteen te zien zijn. Is de kaart identiek of zijn er kleine verschillen in lettertype, kleur, aanvallen of HP? Kijk ook naar de grootte van de kaart, omdat neppe kaarten vaak iets groter of kleiner zijn dan de originele.
Image Content
Image Content
Populaire kaarten zoals Charizard zijn het meest de dupe van namaak omdat deze erg veel waarde hebben!
Stap 4:
Lettertype
Lettertype is waarschijnlijk de grootste fout die deze producenten van neppe Pokémon kaarten maken. Het is erg snel te zien dat een lettertype niet klopt.
Image Content
Pokémon gebruikt meestal hetzelfde lettertype en het is moeilijk om dit exact aan te maken, daarom is het ook één van de snelste manieren om een neppe kaart te herkennen.
Stap 5:
Hardheid en buigbaarheid
Nog twee karakteristieken zijn de dikte en hardheid van de kaart en het buigvermogen. Buigt deze kaart op dezelfde manier als een echte kaart of voelt deze dun en buigt deze te makkelijk? Houd de kaart tegen een zaklamp, komt er overduidelijk veel licht door de kaart heen, dan is de kans groot dat het een neppe kaart is, omdat echte kaarten van betere kwaliteit en ook dikker zijn. 

Kijk ook naar de afdrukkwaliteit, is er onduidelijke tekst te vinden op de kaart, of misschien zie je de 'pixels' van de afdruk. Een echte kaart heeft een goed afgewerkt lettertype en ziet er ook piekfijn afgewerkt uit. Neppe kaarten hebben meestal een slechte kwaliteit text, dit is het beste te zien bij de kleinere lettertypen op de kaart.

"Maar wacht, er bestaan toch ook 'misprints' in Pokémon?" 
Klopt. Misprints bestaan en heten ook wel 'Error Cards'. Er bestaat een database van en deze kun je hier vinden. Als je een misprint in bezit hebt, kan dit wel eens nóg meer waarde betekenen dan dat je gedacht had!
Stap 6:
Achterkant
Aan de achterkant van een kaart is ook een neppe kaart snel te herkennen. De meest gebruikte regel is om de rechterbovenkant van de Pokéball te inspecteren. Hier zit een lichtblauwe 'veeg' en deze heeft bij een orginele kaart nog donkerblauwe 'vegen' daar doorheen zitten. Je ziet vaak bij neppe kaarten dat dit vlak volledig lichtblauw is en dus nep is . Ook het witte gedeelte van de Pokéball (de onderzijde) is bij echte kaarten vaak wat donkerder, en bij neppe kaarten veel meer wit.
Image Alt Text
EX/GX/V/VMAX/VSTAR kaarten
Sinds de uitgifte van de EX/GX/V/VMAX kaarten zien we heel veel Chinese productie voorbijkomen in Europa. Via AliExpress zijn deze kaarten voor een prikkie te kopen, maar zijn natuurlijk helemaal niets waard.

Toch verkopen mensen deze op diverse markten en doen alsof dit echte kaarten zijn, en uit ervaring spreek ik dat wanneer je ze vertelt dat de kaart nep is, ze "geen idee hebben" maar de kaart vervolgens lekker te koop laten staan tot dat iemand er in trapt met weinig kennis.
Image Alt Text
Wat als ik online wil kopen en de kaart(en) niet in het echt kan zien?
Helaas kun je niet altijd de kaart in je handen hebben voordat je hem koopt, tegenwoordig is online kopen de norm geworden. 

Ik heb ook nog wat tips in dit geval: 

◈ Is de foto onduidelijk of van verre afstand genomen? Vraag dan altijd om een betere en scherpere foto van dichtbij. 
◈ Kijk naar de reviews van de verkoper, als deze slecht zijn weet je al van te voren dat er iets niet pluis zit. Koop nooit iets bij verkopers die geen reviews hebben. 
◈ Indien je goede foto's hebt van de kaart, gebruik dezelfde bovenstaande tips alsof je ze zelf in bezit zou hebben. 
◈ Koop kaarten van een geregistreerd bedrijf, dan weet je zeker dat je échte Pokémon kaarten koopt en loop je geen enkel risico. Poké Center heeft een groot assortiment aan kaarten en geeft een 14-dagen niet-goed-geld-terug garantie.
Ik weet nog steeds niet zeker of de kaart echt of nep is!
Twijfelen is niet kopen! 

Vraag het aan experts of mensen die er toch iets meer verstand van hebben. 

Ik wil dit nog even kwijt: deze informatie is geen professioneel advies. Als je van plan bent om veel geld uit te geven aan Pokémon kaarten moet je zelf zorgen dat je zoveel mogelijk bronnen en informatie bij elkaar verzamelt om er zeker van te zijn dat je niet opgelicht wordt. Je hebt te maken met duizenden euro's dus ik zou aanbevelen om een expert in te schakelen. 

Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden over echte en neppe kaarten!
image
Bekijk alle losse kaarten van Evolutions
Dit artikel is geschreven met het doel tot educatie, entertainment en vermaak, Poké Center kan op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld door de lezer van dit artikel.
Deel dit artikel